Home > Football Stories > England Football Team Quiz

England Football Team Quiz

By: Chris Hogan MSc - Updated: 8 Jul 2015 | comments*Discuss
 
England Quiz Caps Hard Easy Goals David

Easy Questions

Most of these are taken from the last twenty years so younger team members are more likely to be able to get them.

  1. Who is the youngest player to have been capped for England's full team (as of May 2007)?

    Answer: Theo Walcott was 17 years and 75 days old when he appeared against Hungary at Old Trafford on May 30th 2006

  2. What was the score when England beat Germany in Munich on 1st September 2001?

    Answer: 5-1

  3. Who scored the penalty to beat Argentina 1-0 in the 2002 World Cup's so-called "Group of Death" match?

    Answer: David Beckham

  4. Who holds the current record for the most caps awarded to an England player?

    Answer: Peter Shilton 125 caps

  5. Which current England star had many of his caps stolen when his house was burgled in July 2006?

    Answer: Wayne Rooney

  6. Frank Lampard and Stevie Gerrard did not score their penalties in the shoot-out against Portugal at the end of the World Cup 2006 quarter-final. Who was the third player who could not convert his spot-kick?

    Answer: Jamie Carragher

  7. Two current England players (in 2007) have scored hat-tricks in full internationals. Michael Owen is one of them, can you name the other?

    Answer: Peter Crouch, in a friendly against Jamaica at Old Trafford on 3rd June 2006

  8. Current England number one goalie Paul Robinson's unfortunate gaff against Croatia in October 2006 prevented him from overhauling which legendary England keeper's record of seven clean sheets in a row?

    Answer: Gordon Banks, between 4th May and 26th July 1966

  9. Who is the only England player to have been sent off twice?

    Answer: David Beckham, a straight red against Argentina in the 1998 World cup and two yellows against Austria in a 2006 qualifier.

  10. England's best performance in a European Championship was reaching the semi-finals against Germany in 1996. Two Premiership managers played in the team that lost on that day, one was Stuart Pearce, who is the other?

    Answer: Gareth Southgate, currently at Middlesbrough

A little bit harder

These questions go back in time and are a little more obscure, good for fanatics.

  1. Who is the OUTFIELD player who has been awarded the most caps for England?

    Answer: Bobby Moore, awarded his 108th cap against Italy, 14th November 1973 (Peter Shilton has 125 but is not an outfield player).

  2. Which England legend holds the record for the most hat-tricks scored in internationals?

    Answer: Jimmy Greaves

  3. In which year was the first ever international, between England and Scotland?

    Answer: 1872

  4. The first England cap was awarded in which year?

    Answer:1886

  5. In 1908 England went on a short European tour and played their first official internationals against teams from outside the British Isles. Which two national sides did they play?

    Answer: Austria (twice) and Hungary; they won all three matches.

  6. In which year did England first contest the World Cup?

    Answer: 1950, in Brazil; England failed to qualify from the group stage.

  7. Who was the youngest England player on the pitch for the 1966 World Cup final?

    Answer: Blackpool's Alan Ball

  8. Who was the oldest player to be capped for England?

    Answer: Stanley Matthews, he was 42 years and 103 days old when he played against Denmark on 15th May 1957

  9. Which legendary player heads the goal-scoring table for England?

    Answer: Bobby Charlton, 49 goals.

  10. Who has scored the most goals for England at World Cup tournaments?

    Answer: Gary Lineker with eleven. Seven goals in Mexico in 1986 (winning the Golden Boot) and four at Italia '90

Related Articles in the 'Football Stories' Category...
Share Your Story, Join the Discussion or Seek Advice..
Why not be the first to leave a comment for discussion, ask for advice or share your story...

If you'd like to ask a question one of our experts (workload permitting) or a helpful reader hopefully can help you... We also love comments and interesting stories

Title:
(never shown)
Firstname:
(never shown)
Surname:
(never shown)
Email:
(never shown)
Nickname:
(shown)
Comment:
Validate:
Enter word:
Topics
Comments
  • Drywalluoy
    Re: Steven Gerrard
    antiquities. These are the Egyptian papyri
    10 October 2025
  • Tom P
    Re: Rise Of The England Women's Team
    anyone have info on Rayner Hadden, England player in 1970's?
    25 July 2025
  • Greenwood the Queen
    Re: Rise Of The England Women's Team
    Using several other websites, I have recently compiled a statistical record of all England women's international matches…
    13 September 2022
  • Greendave
    Re: Why are they Called Caps?
    Hi guys can anyone tell us where the caps are manufactured please
    28 May 2019
  • malciboy
    Re: Martin Peters
    Martin Peters Can anyone remember agoal he scored from the edge of the box and placed it rather than belting it he placed it. brilliant. Any facts…
    15 August 2013
  • waterbill
    Re: Why are they Called Caps?
    Does a player receive a cap every time he plays a game for England.
    24 June 2012
  • CAP
    Re: Why are they Called Caps?
    If and is the England team player still given a cap for play , why is this hat not worn for public events and showings , is the FA ,…
    15 November 2011
  • Elmbeard
    Re: The Old Wembley Stadium
    With the demolition of the old stadium was also demolished England's heart. In its place a place fit for corporate hospitality and a…
    21 August 2011
  • mr williams
    Re: 1973 England: Poland
    Sorry to be pedantic, but although Barry Davies's commentary on the Poland goal of "Hunter's got to make that......and he's lost…
    15 August 2011
  • Roneeb
    Re: Sol Campbell
    Sol should have been made captain of England and not Beckham
    21 March 2011